Brændte mandler som de kære mandelkogemænd laver dem

Jeg har de sidste mange år, hver jul, lavet adskillige portioner brændte mandler. Og selvom de har været gode, så har de aldrig smagt helt lige som dem man kan købe hos de der kogemænd der står rundt omkring på gader og stræder i julemåneden.
Men efter adskillige Google søgninger og egne forsøg i køkkenet, så synes jeg efterhånden jeg er kommet frem til en blanding der smager ganske tæt på dem man køber.

Først skal man lave den top hemmelige krydderiblanding!!!
Og så længe sammensætningen af den bliver mellem dig, kære læser, og mig, så er dens hemmelige sammensætning sikret mange år fremover.

Følgende ingredienser myrdes godt og grundigt en en god morter så du til sidst ender op med et meget fint støv.
2 tsk. stødt kanel
1 tsk hele nelliker
1 tsk. hel allehånde
1 tsk. stødt muskatnød
1 knivspids salt

For at lave selve mandlerne gør du følgende:
¾ tsk. krydderiblanding (denne mængde synes jeg passer meget godt, men prøv dig frem og find din egen smagsstyrke) blandes i en pose sammen med 200 g. usmuttede mandler og 2 dl. sukker.
Der rystes og rystes indtil det hele er godt blandet.

Herefter smides det på en pande sammen med 2 dl. vand og der fyrres godt op for panden.
Fuld skrue! = 12 eller 6 alt efter inddeling på dit komfur.
Der røres indimellem mens vandet koger væk.
Når det hele koger lystigt skrues der ned på 10.
Nu røres der tit og ofte.
På et tidspunkt begynder sukkeret at samle sig igen og blive grimbrunt.
Der skrues nu ned på 9 og der skal nu røres hele tiden så sukkeret sætter sig på mandlerne i et fint lag.
Efter et stykke tid begynder sukkeret at smelte lidt igen, og det er det der nu skal blive til det fine lysebrune lag yderst på mandlerne.
HUSK at røre hele tiden så mandlerne ikke ligger stille for længe og derved bliver FOR brændte.
Når alt sukkeret i panden er væk og har sat sig på mandlerne, og mandlerne er fine lysebrune og nuprede, så hældes det hele ud på noget bagepapir og mandlerne spredes let med en gaffel eller to.
Der afkøles og der spises.
Opbevares i lufttæt beholder eller i maven.

This entry was posted in Diverse and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Brændte mandler som de kære mandelkogemænd laver dem

  1. Hans says:

    Ak ja. En lang sommer, og så længes man næsten efter jul igen :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *