Oksemørbrad med super lækre kartofler og portvinssovs

10 personer

Ingredienser
2 kg. oksemørbrad
2 pakker / 180 g. Serano eller Parma skinke
Lidt hvidløgsolie til pensling
1 potte frisk timian
2 gulerødder
5 løg
500 g. mark champigoner
300 g. Bacon
1 liter piskefløde
Okseboullion til 2 liter boullion
1 fl. billig rød portvin
50 g. smør
2 dl. mel
2,5 dl. olivenolie
3 kg. kartofler
Salt
Peber

Fremgangsmåde
Kødet
Kødet pensles med hvidløgsolien, krydres med salt og peber og pakkes ind i et lag af timiankviste og skinken.
Sørg for at kødet er ca. lige stort/tykt hele vejen igennem ved at bukken den tynde ende lidt sammen.
Kødet lægges på en rist i bradepanden og der hældes godt en halv liter vand i bunden sammen med de 2 gulerøder i stumper og 2 løg i både.
Bradepanden sættes i ovnen ved 225 grader indtil centrum temperaturen i kødet er ca. 62 grader for rosastegt kød.
Kødet tages ud og hviler i ca. 20 min. uden det er tildækket.
Skyen sies og gemmes til sovsen.

Sovsen
Start med reducere 2/3 flaske portvin til den halve mængde i en lille gryde uden låg.
Samtidig kan en smør bolle (smeltet smør og mel røres sammen til en bolle) passende laves.
I mens svitses baconen i strimler i en stor gryde.
Baconen tages fra og løget i tern (fra 3 løg) og champigonerne i kvarte svites i fedtstoffet.
Når løgene er klare og champigonerne har fået lidt farve, så hældes 1 liter piskefløde i sammen med den reducerede portvin, bacon og lidt kartoffelvand i.
Smørbollen tilsættes og sovsen piskes så der ikke er melklumper i og der smages til med salt, peber og evt. lidt mere portvin.
Når kødet er færdig, så hældes skyen fra bradepanden også op i sovsen.

Kartoflerne
I et ildfast fad hældes de 2,5 dl. olivenolie og faddet sættes i ovenen ved 225 grader i de 10 min. hvor kartoflerne koges.
Kartoflerne skrældes og koges hele i letsaltet vand i 10 min.
Herefter hældes vandet fra (ca. en halv liter gemmes til sovsen) og kartoflerne rystes godt rundt i gryden så de bliver uldne/ru at se på.
Faddet tages ud af ovenen og kartoflerne hældes op i og de vendes lidt rundt i den varme olie.
Tilbage i ovenen og giv dem 30 min.
Herefter tages faddet ud af ovnen og kartoflerne gives et tryk med en flad hård ting og faddet ryger tilbage i ovenen i 30 min. igen.
Herefter tages de ud og krydres med salt og peber og lægges i et fad eller en skål.

Serveres evt. med hvidløgs bønner eller andet grønt til.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.